Előadások

Szavazás

Azért kerestem fel ezt az oldalt, mert információra van szükségem ebben a témában:


Partnereink

                        

A keleti nők mozgáskultúrájától a Kegel-gyakorlatokig

avagy gyógytornával az inkontinencia ellen

 A keleti nők mozgáskultúrájától a Kegel-gyakorlatokigDédanyáink még a szülés és az idősödés természetes következményének tekintették a vizeletcsöpögést – elkerülhetetlen tehernek, amivel együtt kell élni. Ma már tudjuk, hogy az inkontinencia sok esetben gyógytorna segítségével is orvosolható.

Szülés után vagy idősebb korban számos hölgy tapasztalja, hogy köhögéskor, tüsszentéskor, esetleg egy nagyobb nevetés kísérő tüneteként akaratlanul is távozik néhány csepp vizelete. A legtöbben ilyenkor lemondóan sóhajtanak, hiszen idősebb nőrokonaiktól azt hallották: mindez természetes, ezzel a kellemetlenséggel bizony együtt kell élni. Kevesen tudják, hogy a medencealapi izomzat - melynek gyengülése kiváltja ezeket a tüneteket - hatékonyan erősíthető a megfelelő gyógytorna gyakorlatok segítségével. A célzott edzés következtében nemcsak inkontinencia-betétre nem lesz szükség, hanem a szexuális élet is javulhat.

A medencealapi izmok feladata összetett: egyfelől rugalmasan alátámasztják a kismedencei szerveket, másrészt gondoskodnak a húgycső és a végbél zárásáról, valamint a hüvely akaratlagos mozgatásáról. Ha ez az izomzat meggyengül, a nyílások nem zárnak tökéletesen, és máris fellép a stressz-inkontinencia. Ez a probléma elsősorban hölgyeknél fordul elő, mert a gyermekkihordás, a szülés, a túlsúly, valamint a változó korral járó ösztrogénhiány egyaránt elősegíti a tárgyalt izomzat megnyúlását. Fontos tudni azonban, hogy férfiaknak is lehetnek vizelet visszatartási problémájuk. Esetükben a vizelet tartásában segédkező izmok a prosztata radikális műtéte miatt gyengülhetnek el. Számukra is léteznek a tüneteket enyhítő tornagyakorlatok, melyek azonban nem azonosak a nők gyakorlataival.

Ami azonban férfiak és nők esetében egyformán igaz és nagyon fontos, hogy az inkontinencia okát érdemes mindenekelőtt szakorvos segítségével tisztázni, a vizelettartási problémáknak ugyanis számos kiváltó oka lehet, a medencealapi izmok gyengeségétől a hólyagproblémákon át egészen a daganatos elváltozásokig. A tünetek különböző eredetének megfelelően számos inkontinencia típus létezik, és a betegség különböző formái ellen más-más terápia javasolt. Inkontinencia esetén legelőször a kiváltó okot szükséges felderíteni, mert csakis ezután lehet valóban hatásos kezelési módszert választani. Bizonyos esetekben a gyógytorna önmagában is elég lehet, máskor gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelések terápiás egyvelege ajánlott. A testedzés a stresszinkontinencia enyhe és középsúlyos fokozatában, sürgető inkontinencia fennállásakor, kevert típusú inkontinencia diagnózisában, széklet inkontinenciánál, valamint inkontinencia műtétet megelőzően és követően segíthet.

A diagnózis felállítása és ennek megfelelően a személyre szabott terápia felépítése mindenképpen orvosi feladat.
Az orvos gyakran mindjárt a vizsgálat után elküldi gyógytornászhoz betegét. A gyógytornász - a szakorvos diagnózisát alapul véve - szintén egyénileg méri fel a páciens állapotát, majd személyre szabott programot állít össze, és folyamatosan ellenőrzi a gyakorlatok hatását, vagyis a beteg állapotának javulását.
A medencealapi izomzat tudatos erősítésével azonban nem kell megvárni, amíg kialakulnak a kellemetlen tünetek: megelőzésként csoportos tornára is lehetőségük van pl. a babát tervező vagy váró babát nőknek, vagy azoknak a hölgyeknek, akik szülés utáni regenerálódásukat szeretnék elősegíteni. A változó kor előtt álló hölgyek számára is hasznos lehet a gáttorna, szintén a későbbi panaszok megelőzésére. Az edzőtermekben, jógastúdiókban hirdetett csoportos órákat elsősorban megelőzés céljából, egészséges hölgyeknek ajánlanám.
És hogy miért fontos inkontinenciára utaló panasszal szakemberhez fordulni? Elsősorban azért, mert a gyógytornász a gátizmok állapotának felmérése után szakszerű, személyre szabott segítséget tud nyújtani. A gátizmok erősítése egyébként minden intim torna esetén szinte ugyanúgy történik: ezek a gyakorlatok több ezer éve ismertek. A keleti hölgyek többek között a szexuális életük tökéletesítése érdekében végezték a gátizomtornát. Az ötvenes években Arnold Kegel írta le a hüvelyi és a gátizomzat erősítésének módszerét, és a gyógytornászok mind a mai napig az ő gyakorlatsorának nyomán haladnak. A célzott gáti torna eredménye nem maradhat el, ha a páciens motivációja elég erős a torna elsajátításához és idővel megtanulja tudatosan érzékelni gátizomzatát. Ha még elegendő kitartással is rendelkezik és a mindennapi életben előforduló kritikus helyzetekben (pl. tüsszentés, emelés) sem mulasztja el a tanultakat alkalmazni, bizonyosan nem bánja meg, hogy felkereste a gyógytornászt.

 

Tápainé Bajnay Márta
Mozgásterápia stódió

© 2010 Inkontinencia Centrum. Minden jog fenntartva! Design: Üzemeltetés: